Блог

Историята на следобедния чай

Обичате ли да пиете чай? В Pin Academy имаме малка колекция и само леко като захладнее времето, идва сезона на чая. Често децата в час по английски ме питат какво пия в голямата коледна чаша и като разберат, че е чай или не остават особено впечатлени, или запомнят този факт и ми подаряват нова чаша за Коледа.

Със сигурност знаете, че в Англия следобедния чай си е цял ритуал, който се спазва и до днес. Ето и откъде идва тази традиция. Вярва се, че е въведена от Ана – херцогиня на Бедфорд през 1800. По онова време хората се хранели по два пъти на ден – закуска и след това вечеря към 20 часа. Заради този режим херцогинята вече била гладна към късния следобед. За да се избави от глада, тя поръчвала чай, хляб, масло и тортички, които да й бъдат сервирани в стаята. След време започнала да кани приятели на гости в къщата си в провинцията. Идеята толкова се харесала, че бързо започнала да се разпространява сред висшите слоеве на обществото. След около 100 години дамите започнали да се преобличат специално за следобедния чай с дълги рокли и изящни ръкавици. Слизали в гостната между 16 или 17 часа. През лятото традицията се изнасяла извън дома в красивите градини на благородниците. По онова време чаят бил лукс, така че докато отпивали тази напитка искали да покажат на целия свят, че могат да си го позволят. Скоро и обикновените хора искали да са като заможните и така традицията започнала да се популяризира.

В наши дни може да се насладите на традиционния следобеден чай в някои от хотелите в Лондон, както и в така наречените tea rooms. Там освен чай, ще вкусите и сандвичи, кифлички и много други сладки десерти и печива. Звучи изкушаващо, нали?

Разгледай още