Блог

Голямото лятно четене

3 юни

Месец юни e. За малките ученици би последния училищен звънец . На петокласниците и шестокласниците остават още 2 учебни седмици. Големите започват последния месец от учебната година с не особено голяма концентрация, но с мечти и планове за ваканцията. Да, лятната ваканция е блян за всеки ученик. Но с нея започва и ГОЛЯМОТО ЧЕТЕНЕ. Всеки класен ръководител раздава най – омразния за всяко дете задължителен списък с n на брой книги. Между тях има както класически произведения, така и  модерни творби. Всички еднакво досадни за децата, защото стоят под етикета ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.

Всички знаем, че децата не обичат това определение и се бунтуват срещу всичко, което то обозначава. И тук идва голeмия проблем. Как да накараме децата ни да четат, когато разпознават лятното четене като големия ВРАГ?

Няма начин да ги накараме. Но можем да ги поощрим. Защо пък трябва да четат точно тази задължителна литература, която някой се опитва да им насажда? Всяка книга, която детето прочете с желание ще постигне подобен ефект. Нали ползите от четенето за учениците  са:

  • Да развият речевите си умения;
  • Да подобрят езиковата си култура и познаването на правописа;
  • Да развият въображението си;
  • Да научат нова и полезна информация.

Всяка книга на пазара е минала през редакция. Не би трябвало да има правописни грешки и съответно децата Ви ще четат граматически, лексикално и пунктуационно верни текстове. Ако не сте сигурни в избора им на тематика, съветваме Ви да прочетете книгата, към която са се насочили,  за да разберете дали е подходяща за Вашето дете.

Заведете сина или дъщеря с в книжарницата. Разгледайте заедно щандовете и ги оставете да си набележат няколко книги, от които купете поне една за взаимоотношения, една весела и забавна и една енциклопедична, но подходяща за възрастта на детето. Освен това преди да излезете огледайте и задължителния списък и ако в него има някоя Ваша любима книга, разкажете на Вашия наследник за нея, но го направете по неповторим и артистичен начин.  Накарайте го да разбере как тя е променила живота или мирогледа Ви и може би все пак ще отметнете поне една бройка в омразния списък. Давайки избор на децата, ние работим в полза на ЧЕТЕНЕТО.

Не забравяйте: каквото и да чете детето – дали ще купите модерна литература или ще отвори Вашите леко овехтяли детски книжки, винаги е по – добре да се ползва хартиения вариант. Миризмата и усещането на хартията, шумоленето на страниците, възможността по всяко време да извадим книгата от раницата е само по себе си част от магията. Освен това всички изкуствени подсветки и екрани увреждат зрението и е по – добре да се доверим на старата и изпитана форма за ограмотяване.

За големите ученици, които учат чужди езици в училище или в Pin Academy – не подминавайте сектора с чуждоезична литература. Има адаптирани книги за ученици на английски, немски, френски и какви ли не други езици. Нека прочетат поне една книга на чужд език през лятото. Това наистина е една отлична тренировка на мозъка и езиковите умения.

И не забравяйте – обръщам се и към децата, и към родителите -  Четенето е една от най – великите, интелектуални и прекрасни емоции. То е поредното нещо, което ни отличава от животните! Четенето е приключение, пътуване и любов на цял живот. Не го подценявайте, отхвърляйте и неглижирате, докато не сте го опитали.

И НЕКА ГОЛЯМОТО ЛЯТНО ЧЕТЕНЕ ЗАПОЧНЕ СЕГА!

 

Разгледай още