Блог

Как ефективно да организираме времето си

Често се случва да сме претрупани с много задачи, да забравим да свършим нещо важно и времето все да не достига да направим всичко, което сме планирали. Същото е и при учениците. Винаги намират извинения защо не са написали домашната си, защо не присъстват на урок или не са направили проект. Днес се опитахме да съставим списък с идеи, които биха помогнали за по-добра организация на времето:

  1. Направи си план или списък със задачите, които имаш да свършиш. Така няма да пропуснеш нещо важно.
  2. Започни от по-лесните неща за правене, защото бързо ще ги отметнеш и няма да изгубиш много време. В противен случай би могъл да отделиш прекалено много време на трудните задачи и да нямаш достатъчно за лесните. Ето защо, първо реши по-лесните задачи от сборника по математика, а трудните остави за накрая.
  3. Постави си определен срок, в който да изпълниш планираното. Може да е дата или час. Ако изсиква по-малко време, пусни си хронометър, за да те поддържа конценриран и да работиш по-бързо. Така например, ако имаш да учиш 100 нови думи по английски, си дай определено време, за което да ги напишеш, а след това да ги преговориш.
  4. Ограничи времето, прекарано в социалните мрежи, защото макар и да си прекарваш забавно, ще пропилееш ценни минути.
  5. Спазвай правилото за 20те минути. Ако работиш пред екрана на лаптоп, давай си почивка на всеки 20 минути, за да си починат очите ти.
  6. Намери тихо място, където да работиш. Така ще ограничиш стреса, възможностите за разсейване и ще подобриш концентрацията и вниманието.
  7. След всяка свършена задача си давай кратка почивка. Нека това да е като награда за положените усилия. Така например, ако си написал едно есе по литература, може да си починеш преди да решиш тест по немски.
  8. Не отлагай това, което трябва да направиш за по-късно или за друг ден. Добре е да изпълняваш задачите според приоритета им, но ако прекалено много започнеш да отлагаш нещо, съществува опасност да го забравиш напълно.
  9. Визуализирай плана, който имаш да следваш. Ще видиш, че това ще тренира мозъка ти и ще си по-малко разпилян.
  10. Старай се винаги да си навреме. От една страна това прави добро впечателение у околните, а от друга ще си по-спокоен и ще може да се справиш с нещо непредвидено.

Надяваме се, че съветите на езиков център Pin Academy, ще ти бъдат от полза. Ако искаш, сподели ни твоите предложения.

 

Разгледай още