Блог

Дребните ритуали на работното място

Имаш ли си специални ритуали, които извършваш на работно място или в клас?Например преди важен изпит някои ученици или студенти слагат учебника под възглавницата, не се подстригват, пишат с късметлийската си химикалка, избягват да се върнат вкъщи, ако са забравили нещо или си носят някакъв талисман. Не е много сигурно, че това ще помогне да си вземеш изпита по английскиматематика или счетоводство, но поне ще ти донесе спокойствие и вътрешен комфорт. Същото е и на работното място – всеки си има свои малки ритуали, които спазва, за да усеща, че нещата са под контрол. Да разгледаме какви са те и в нашата Академия:

Илина – сутрин започва деня с малка молитва за близките си и любимите си колеги. Не тръгва за работа преди да си е сложила работната гривна. Тя й дава увереност, че деня ще бъде успешен. Не сяда да работи и без любимата чаша кафе. След като я приготви, поставя двата телефона са около нея, слага доза дезинфектант на ръцете, пуска музика и чевръсто се залавя за предстоящите задачи, защото всичко е разграфено по минути.

Николай – изключено е да започне часа си по английски без малкото лаптопче. То винаги е там, за да може или да се осъществи онлайн урок, или да се презентира нещо на мултимедията. Важно е да влезе и в неговата зала, защото никъде другаде не е същото. Нещо друго много важно е да не си знае графика за деня. Ако може да отговори с кои курсисти ще има час или до колко часа е на работа, то бъди бдителен – това не е Николай със сигурност. Ще познаеш, че е той, ако преди часа яде сладко или се пръска обилно с дезодорант.

Петя – преди да стигне до работното място върви около 10-15 минути. През това време си припомня графика за деня и прави план дали има нужда нещо да се подготви предварително. Други дребни ритуали, които са важни за нея, са има ред в класната стая  – да няма разместени столове, нещо по пода или хаотично хвърлени учебници. Това е нещо, което внася спокойствие и допринася за концентрацията. А ако и чашата с вода е на линия, урокът може да започне.

Сподели ни за твоите специални ритуали и как ти помагат в ежедневието.

Разгледай още