Блог

6 най-дразнещи неща при ученето на език

Ученето на език най-често е приятно занимание, което съчетава различни активности. Успешният краен резултат е необходим при намирането на работа, пътуване в чужда държава, следване в чуждестранен университет, както и самочувствие, че можеш да се изкажеш на език, който не ти е майчин. Този процес обаче понякога може да затрудни някои от учащите. Ето някои от най-дразнещите неща, от които често се оплакват нашите курсисти по английски, немски, испански, италиански и руски:

  • Искаш да говориш свободно след курс, който е продължил месец или два. След като мине известно време обаче се убеждаваш, че ученето на език изисква време и търпение.
  • Всяко правило има изключение. Така е и в родния ни език, но не ни прави впечатление, понеже не се замисляме за правилата, докато говорим български. Когато започнеш да изучаваш чужд език, старателно се опитваш да запомниш всички правила, които обяснява преподавателя. Точно си разбрал всичко и чуваш: “Ето и изключенията...“ В този момент не позволявай на кулата от карти да се срути, а добави едно малко пространство в съзнанието си и за тях.
  • В главата ти произношението, подредбата на думите и цялостният изказ звучат много по-добре отколкото всъщност се получава, когато искаш да отговориш на въпрос на преподавателя. Често единственото, което можеш или се престрашаваш да кажеш е: “Yes”. Затова разбира се трябва повече практика. Ще се убедиш, че думите сами ще започнат да се нареждат с лекота. Нужно е обаче да трупаш лексикален запас и да учиш цели фрази и изрази.
  • “Защо не мога да го кажа така?” – Искрено се учудват някои учащи. Отговорът е, защото си превеждаш буквално от български и казваш нещо, което никой англичанин или немец не би разбрал. Научи се да мислиш на чуждия език.
  • Не се сещаш за някоя дума точно в момента, когато ти е нужна. Даже да си я учил вчера, днес просто нямаш никакъв спомен за нея. Казват, че за да бъде трайно запаметена една дума, трябва да я повториш много пъти, да я видиш в различен контекст или да я употребиш в изречение.
  • Текстовете на песните и субтитрите на филмите не винаги са толкова лесни за разбиране. Тук много зависи от нивото ти на владеене на езика, но с малко повече упоритост , всичко се постига. Може да превърташ аудиото няколко пъти, четейки и текста, докато всичко си дойде на мястото и разбереш всичко.

  Така че запази спокойствие и ни се довери! Включи се в езиковите курсове на Pin Academy за деца, тийнейджъри и възрастни.

Разгледай още