Блог

10 интересни факта за Италия

Италия е любима дестинация на хора от цял свят. Италианският език се счита за най-романтичния и мелодичен, а храната там е божествена. В днешната статия ти предлагаме да научиш няколко интересни факта за това прекрасно място.

  1. Трите действащи вулкана в Европа се намират в Италия – Етна, Везувий и Страмболи. Много интересни факти за тези вулкани могат да научат децата в курсовете по английски в пето ниво.
  2. “Пинокио”е публикувана за първи път в италиански вестник. Книгата е написана от Карло Колоди през 1880г. и излиза епизодично във вестника. До ден днешен си остава културна икона.
  3. Първият термометър е създаден от италианския изобретател Санторио Санторио през 1612г.
  4. Италианците вярват, че е на лош късмет за сложиш хляб на масата наобратно. Не е много сигурно от къде точно идва това суеверие, вероятно от Средновековието, когато хляба, предназначен за градския екзекутор се поставял по този начин.
  5. Съвременният италиански език (който може да изчучавате при нас в Pin Academy) произхожда от региона Тоскана.
  6. “Ars longa, vita brevis”е често казвана фраза в Италия. Означава “изкуството е дълго, животът е кратък” и отразява италианската любов към свободното време.
  7. Поетично наричат Италия Bel paese, което означава красива страна, заради мекото време, природните дадености и културното наследство.
  8. Панфорте е десерт, символ на Сиена. Означава “силен хляб” и представлява твърд и плосък плодов кекс с бадеми и лешници.
  9. Котките имат права в Италия – ако убиеш улична котка или своя, следва да платиш глоба от 10 000 евро и до 3 години затвор. През 2011г. италианска котка е наследила 10 милиона евро и е станала третото най-богато животно в света.
  10. Някои от италианските полицаи карат ламборджини. Вярно, че не всички, но все пак къде по света ще видите полицаи в ламборджини?

Това са фактите, които събрахме специално за теб. Наслади им се като на италианско джелато, а ако скоро ти предстои пътуване до там – потопи се в разкошната атмосфера и си прекарай незабравимо.

Разгледай още