Блог

Странни обичаи при високосна година

През 2024 година ще имаме един ден повече, защото е високосна година. Това значи един ден повече усмивки, забавления, учене на нещо ново и възможност да се случи нещо хубаво. А знаете ли, че по света има много интересни обичаи, които се правят точно на този ден - 29ти февруари? Ето ги и тях:

  • Жените предлагат брак на мъжете. Счита се, че се прави от пети век, когато Св. Бриджид и Св. Патрик приели тази традиция в Ирландия. Скоро се разпространила из цяла Европа.  В Шотландия пък жената, която възнамерява да предложи на приятеля си, носи червена фуста, за да го предупреди за своето намерение.
  • Ако мъжът откаже предложението, има наказание. Разбира се, мъжете не винаги се съгласяват на предложението за женитба. Ето защо кралица Маргарет наложила закон в Шотладия през 1288 година. Мъжете трябвало до платят глоба, обикновено 1 паунд или копринена рокля. В Дания пък подарявали 12 чифта ръкавици, за да можела жената да скрие срама от липсата на годежен пръстен. Във Финландия подарявали плат за пола, за да омилостивят жената.
  • Гърците избягват да се женят на високосна година. Според древно суеверие двойките, които сключат съюз на високосна година, има голяма вероятност да се разведат.
  • Фестивал на родените на високосна година в САЩ. В Ню Мексико, гр. Антъни се счита, че е столицата на високосната година.  Идват хора от Австралия и Европа, за да отпразнуват своята рядка рождена дата.
  • Възрастните родители в Тайван получават свински крачета с нудъли. За да увеличат шанса за оцеляване на своите възрастни родители, дъщерите приготвят ястие от свински крачета и нудъли. Счита се, че е за добро здраве и късмет.
  • Клонче от бреза се подарява в Германия. В Южна Германия момчетата оставят клонче от бреза, украсено с панделки пред дома на момичето, в което са влюбени. Същото правят и момичетата на високосна година.

Вие чували ли сте за тези обичаи? Споделете ни във фейсбук страницата на Pin Academy.

Разгледай още